اهداف ایجاد منطقه ویژه اقتصادی جهرم
قانون تشکیل و اداره منطقه ویژه اقتصادی قانونی است که در پنجم آذر ماه سال 1384 به تصویب مجلس رسید و به مجلس اجازه می دهد تا مناطقی را به عنوان مناطق ویژه اقتصادی تعیین کند.این مناطق دارای تسهیلاتی برای ورود و خروج کالا می باشند و هدف ، شکوفایی اقتصادی منطقه به طور عام است.
ماده یک این قانون به خوبی هدف تشکیل مناطق ویژه اقتصادی را به طور عام مشخص می کند.
ماده 1- به منظور پشتيباني از فعاليتهاي اقتصادي و برقراري ارتباط تجاري بين المللي و تحرك در اقتصاد منطقه اي و توليد و پردازش كالا، انتقال فناوري، صادرات غيرنفتي ، ايجاد اشتغال مولد و جلب و تشويق سرمايه گذاري داخلي و خارجي ، صادرات مجدد ، عبور خارجي (ترانزيت) و انتقال كالا با کشتی (ترانشيب) به دولت اجازه داده مي شود در شهرستانهايي كه استعداد و توان لازم براي تحقق اهداف مذكور را دارند مناطقي را با عنوان منطقه ويژه اقتصادي ايجاد نمايد.
در مقابل تعریف دیگری با نام منطقه آزاد تجاری داریم که تعداد این مناطق نسبت به مناطق ویژه اقتصادی بسیار کمتر است. مناطق ویژه اقتصادی، محدوده های حراست شده ای هستند که در این مناطق تعدادی از قوانین کشور متبوع نادیده گرفته می شود و تسهیلات و معافیت های مالیاتی شامل واردکنندگان و صادر کنندگان می شود.
در مناطق ویژه اقتصادی جهت شکوفایی اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال تسهیلاتی برای واردکنندگان و صادر کنندگان در نظر گرفته شده است. مواد اولیه و قطعات ماشینهای خارجی می توانند بدون تشریفات گمرکی وارد مناطق ویژه شوند اما به محض خروج از منطقه ویژه و ورود به بقیه کشور شامل قوانین واردات کالا می شوند.این قانون تضمین می کند که تولید کنندگان می توانند بدون عوارض گمرکی کالاها و محصولات خود را در منطقه ویژه تولید کنند. در مجموع، هدف این قانون جذب سرمایه ی سرمایه گذاران داخلی و خارجی در مناطق ویژه و همچنین شکوفائی اقتصادی و افزایش تحرک واردات و صادرات و ایجاد اشتغال است. اما تا تبدیل این قانون به یک طرح عملی مقداری زمان لازم است. همچنین با توجه به تعداد زیاد مناطق ویژه اقتصادی در کشور رقابت برای جذب سرمایه گذار، بالا خواهد بود. همچنین زیرساخت هایی همانند بزرگراه، تفکیک اراضی و ساخت انبارهای عمومی برای ترخیص کالا در این مناطق حیاتی است و فاکتور مهمی در جذب سرمایه گذار خواهد بود.
جهرم به دلیل وجه اقتصادی که در این چند سال پیدا کرده است شانس خوبی از این نظر دارد و خوشبختانه با وجود بزرگ راه جهرم- شیراز که در آستانه بهره برداری است و چندین طرح ترانزیتی که در آینده ای نه چندان دور شاهد آن ها خواهیم بود همچون را ه آهن شیراز-جهرم-لار-بندرعباس، بزرگراه جهرم- لار - بندر عباس، اتوبان شرق به غرب که از جهرم خواهد گذشت و البته فرودگاه جهرم، شرایط مطلوبی برای سرمایه گذاران در این منطقه فراهم خواهد شد. روشن است که بزرگترین چالش هر سرمایه گذار کاهش هزینه های تولید و ترانزیت است که موجب کاهش قیمت تمام شده یک محصول و بالا رفتن قدرت رقابت آن محصول در بازار می شود. مسلما متصل بودن یک منطقه به شبکه ریلی کشور و از طرف دیگر معافیت های مالیاتی این منطقه، بزرگترین انگیزه برای هرسرمایه گذار به حساب خواهد آمد. امیدواریم عوامل دیگری همچون نزدیکی جهرم به بنادر جنوب کشور و از طرف دیگر مرکزیت نسبی جغرافیایی جهرم در استان فارس، وجود نیروگاه برق گازی و نیروی کار جوان و متخصص، تمایل سرمایه گذاران را جهت سرمایه گذاری در این منطقه دوچندان کند.
به طور کلی اهداف اصلی تشکیل منطقه ویژه اقتصادی جهرم به شرح ذیل میباشد .
• توسعه صادرات و ايجاد تحرك در صنعت و تجارت
• حضور در بازارهاي جهاني و توليد و صادرات كالا
• رشد و توسعه اقتصادي استان و بهره گيري از تواناييهاي بالقوه استان فارس
• تشويق سرمايه گذاران داخلي و خارجي براي ورود به عرصه توليد
• اقدام عملي در جهت ايجاد اشتغال و كاهش نرخ بيكاري در استان
• جذب سرمايه هاي داخلي و خارجي استفاده از حجم عظيم نقدينگي موجود در استان فارس كه در حال حاضر پس از تهران مقام دوم كشور را داراست
• جذب دانش و انتقال فناوري از طريق همكاري علمي و صنعتي با شركت هاي بين المللي
• حمايت از صنايع و صنعتگران داخلي و ايجاد تسهيلات براي آنها